5 + 1 tévhit a textil légcsatorna rendszerekkel kapcsolatban

Egyértelműen bizonyított, hogy a textil légcsatornával hatékonyan klimatizálhatók a csarnokok, üzemek, irodák, raktárak, egyéb helységek, mégis nagyon sok félreértés övezi a témát. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a textil rendszerekkel kapcsolatban. 

.

1. tévhit – Csak fémmel lehet légtechnikát létrehozni.

Több mint 10 év tervezési és telepítési tapasztalatával a hátunk mögött bátran kijelenthetjük, hogy ez az állítás nem állja meg a helyét. A fémet ugyanis ki lehet váltani, és textil légcsatornával is ugyanolyan hatékonyan el lehet végezni a légbefúvást. A tökéletes légeloszlás ugyanis a textil légcsatorna rendszerek egyik legnagyobb előnye, hiszen az apró perforációk ezrein keresztül a levegő egyenletesen és huzatmentesen tud kiáramolni a csatornából. A hagyományos spirálkorcolt anemosztátos rendszer is tudja mindezt, csak sokkal körülményesebben és drágábban. 

.

2. tévhit – A textil légcsatorna ugyanannyiba kerül, mint a fém.

Egyáltalán nem mindegy, mekkora költségeink vannak, ezért fontos tisztáznunk, hogy a textil légcsatorna rendszer tervezése, kiépítése, telepítése legalább 40 százalékkal olcsóbb, mint a fémből készült rendszereké.

A megtakarítás mind az anyag, mind a telepítés oldalon jelentkezik. A textil légcsatornák telepítése töredék időt vesz igénybe, mint egy fém légcsatorna rendszer. Ez hatalmas előnyt jelent akkor is, amikor a telepítési időnk korlátozva van. 

.

3. tévhit – Sportlétesítményekben nem lehet textil légcsatorna rendszereket használni. 

Többször felmerül az az aggály, hogy a magasban elhelyezett textil légcsatorna nem tudja a levegőt lejuttatni a tartózkodási zónába. Mindez azon múlik, hogy a textil légcsatornára hogyan válasszuk ki a perforált lyukakat. Ha akarjuk könnyedén le tudjuk juttatni a levegőt a magasból. 

Ezen felül a légcsatorna nem sérül meg a sportszerektől (pl. labda) egy tornateremben, ugyanis pont olyan, mintha a strandon nekimennénk egy keményre felfújt gumilabdának. Abban sem esik semmilyen kár.

Nedves párás felhasználási környezetben, mint például egy uszoda nagyon jól használható. Egyrészt remekül irányítható a kezelt levegő a perforációk tetszőleges elhelyezésének köszönhetően, másodszor mivel rendszerünk nem fémből van és a tartószerkezetünk is alumínium, ezért nem korrodálódik. Akár 10m magasból is lejuttatható a levegő megfelelő méretezéssel, optimális perforáció kiosztással. Az alábbi videón ezt mutatjuk be:

.

4. tévhit – A textil légcsatorna hamar tönkre megy.

Sajnos ez egy erős tévhit, de érthető, hogy az emberek jobban tartanak a textiltől, mint a tartósnak tűnő fémtől.  Munkásságunk alatt viszont még soha nem találkoztunk olyan textil légcsatorna rendszerrel, amely elhasználódott volna megfelelő időszakos karbantartás mellett.  Ezért is adunk rá 10 év garanciát. A karbantartásuk egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabban tisztítható, mint a fém légtechnikai hálózatok. Amíg a textilt egy egyszerű mosással újjá lehet varázsolni, addig a fémrendszerek tisztítása nagyon drága, bonyolult, éppen ezért nem is végzik el sűrűn. Ne feledjük, hogy a textil nem korrodálódik, az EXANDAIR textil légcsatorna rendszerek ráadásul tűzálló, antibakteriális és antisztatikus anyagból is készülhetnek élelmiszeripari és tisztatéri felhasználásra.

.

textil légcsatorna
A textil légcsatorna rengeteg előnnyel jár

5. tévhit – A textil légcsatorna csak kör lehet és egyenes 

Sokan úgy hiszik, csak egyenes és kör keresztmetszetű textil légcsatorna rendszer létezik. Pedig választékunkban szerepel félkör és negyedkör keresztmetszetű csatorna is és ugyanúgy gyártunk hozzá légtechnikai idomokat, mint a klasszikus fém rendszerekhez. Megoldható könyökkel, szűkítőkkel elágazó rendszerek kialakítása is.  Ráadásul textilrendszereink szállítása és tárolása nagyon egyszerű, nem igényel semmi extra erőfeszítést, felszerelést, járművet, így a logisztikája is kifejezetten könnyű.

.

+1. tévhit – Irodai dolgozók huzatérzete nehezen csökkenthető, ha befúvás alatt ül

Az EXANDAIR az ilyen problémák megoldására fejlesztette ki a textil anemosztátot. Ez a megoldás egy az egyben kicserélhető a klasszikus 600*600 mm vagy 600*1200 mm-es álmennyezeti raszterba helyezhető befúvó dobozokkal.  Speciális perforációinknak köszönhetően huzatmentesen tudjuk irányítani a befújt levegő mennyiséget.  

.

.

Ismerd meg az EXANDAIR légcsatorna rendszereket!

Az EXANDAIR légcsatorna rendszerek végbefúvó rendszerként működnek, de célunk, hogy a fenntarthatóság jegyében a későbbiekben komplett gerinchálózatot is létre tudjunk majd hozni textilből. 

Nézd meg esettanulmányainkat, amelyekből megismerheted a textil légcsatorna rendszerek további előnyeit, számtalan alkalmazási területét, és vedd fel velünk a kapcsolatot. Kövess bennünket Facebook-oldalunkon is, ahol azonnal értesülhetsz újdonságainkról. 

Ne feledd! Az EXANDAIR rendszerei a fémes megoldásokkal szemben könnyebben és gyorsabban tisztíthatók, egyedi igényeket figyelembe véve alakíthatók, esztétikus megjelenést biztosítanak, valamint nem utolsó sorban rendkívül kedvező a bekerülési költségük. Várjuk hívásodat.