Textil légcsatorna: verhetetlen megoldás 7+1 alkalmazási területen

7+1 alkalmazási terület

Közismert, hogy a textil légcsatorna számtalan előnnyel rendelkezik a “hagyományosnak” tekinthető spirálkarcolt vagy négyszögletes csatornával szemben. De vajon hol érdemes alkalmazni? Melyik iparágban lesz a legnagyobb hasznunkra? Milyen előnyei vannak más klimatizáló rendszerekhez képest? Alább mindenre fényt derítünk.

1. Textil légcsatorna: a higiénia királya az élelmiszeriparban

Ha az élelmiszeriparban vagyunk tevékenyek, a higiénia bizony mindig központi kérdés. Ezért fontos tudni, hogy a horganyzott légcsatornarendszerek nem nyújtanak 100%-os biztonságot a baktériumokkal és a fertőzésekkel szemben.

De akkor mit tehetünk?

A textil légcsatorna tökéletes megoldást kínál, ugyanis különleges, antibakteriális bevonattal is rendelhető, akár ISO8-as besorolású tisztatérbe is. Ennek köszönhetően az élelmiszeriparban ennél jobb megoldást nem is találhatunk! A rendszer ráadásul teljes mértékben huzatmentes.

Textil1

Felülete nagyon egyenletes, és a speciális bevonatnak köszönhetően a szennyeződés nem tapad meg rajta olyan könnyen, mint a más anyagból készült légcsatornák esetében.  Így a textil légcsatorna kialakításánál felhasznált összes anyag 100%-ban megfelel az élelmiszeriparra vonatkozó előírásoknak.

2. A zónahűtés bajnoka szupermarketekben és raktárakban

A nagy belmagasságú csarnokok kifejezetten profitálnak az olyan légelosztó rendszerekből, ahol a levegő nagyobb lyukak sorozatán vagy fúvókákon keresztül áramlik, ahogy azt a textil légcsatorna lehetővé is teszi. Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a textil légcsatorna más fajtákhoz képest lényegesen jobb légeloszlást biztosít a szupermarketekben. Ráadásul az ára is sokkal kedvezőbb.

Textil2

További előnye, hogy zónahűtésre  is alkalmas, ami szupermarketekben rendkívül hatékony és költségtakarékos klimatizálást tesz lehetővé. Hiszen így csak ott hűtünk vagy fűtünk, ahol szükséges. Gondolhatnánk, hogy ha ennyi előnye van a textil légcsatornának, akkor nyilvánvalóan hátránya is kell hogy legyen, például, hogy a textil tűzveszélyes anyag. A jó hír, hogy ezeknek a légcsatornáknak az esetében nem kell a tűzbiztonság miatt aggódnunk, hiszen a szövetek tűzállósága maximálisan megfelel minden nemzetközi szabvány által előírt követelménynek. S hogy ez mit is jelent pontosan? A textil légcsatornák esetében a következő tűzvédelmi osztályokról beszélhetünk: Euroclass A1 (teljesen tűzálló) vagy B (s1-d0 – olvad, de nem táplálja az égést).

Textil légcsatorna: mindent a szemnek…

Most már tudjuk, hogy a textil légcsatorna tökéletes légelosztást biztosít bevásárlóközpontokban és tisztaterekben egyaránt. De vajon miben tud még többet nyújtani ezeken a helyeken, mint hagyományos társai?

A válasz egyszerű: a textil légcsatorna esztétikus! Szupermarketekben ugyanis különösen fontos, hogy a kimagasló teljesítmény mellett a vásárlók is jól érezzék magukat. Egész biztosan találkoztunk már mi magunk is csúnya, lehangoló látványt nyújtó légcsatornákkal áruházakban vagy nagyobb üzletekben. Ezeken a helyeken nem szívesen töltünk több időt, mint amennyit feltétlenül szükséges, és talán nem is térünk vissza többször, különösen, ha van hívogatóbb alternatíva is.

Textil3

A textil légcsatorna sokféle színben és formában kapható, sőt, a színeket még variálhatjuk is egymással, így akár a légcsatornarendszert egészen az üzletünk arculatára szabhatjuk. Ezzel egyszer és mindenkorra véget vethetünk az unalmas, lehangoló ipari megjelenésnek! Vidám környezetet teremthetünk, mely tökéletesen passzol cégünk arculatához és kellemes látványt nyújt munkavállalóinknak és vásárlóinknak egyaránt.

3. A huzatmentesség élharcosa az alacsony hőmérsékletű munkaterületeken

A nagy raktárakban a textil légcsatorna egyenletes légelosztást nyújt, biztosítva a stabil hőmérséklet fenntartását. Tudjuk, hogy a huzat mennyire káros lehet az egészségre, főleg ha alacsony hőmérsékletű környezetben folyik a munka. A cégvezetőknek emiatt rengeteg dolgozói panaszt kell kezelniük, illetve a kiesett munkaórával és annak költségével is számolniuk kell. Ilyenkor is kitűnő választás a textil légcsatorna, hiszen a lézeres perforációknak köszönhetően 100%-os huzatmentességet biztosít, elállítani pedig szinte lehetetlen. Ráadásul a tervezési fázisban egyedileg meg tudjuk határozni a légáramlás irányát és mértékét a csatorna különböző szakaszain.

Textil4

A textil légcsatorna segítségével a levegő egyenletesen oszlik el, nem érezhető a légmozgás. Így mindig friss levegőt biztosíthatunk a munkavállalóknak, hiszen a textil légcsatorna fűtés, hűtés vagy csak szellőztetés céljából is remekül használható. A huzatmentes környezetnek köszönhetően pedig érezhetően csökkennek a megbetegedések. Jelentősen kisebb lesz a huzathoz köthető megfázás és ízületi probléma kialakulásának az esélye. Ez pedig mérhetően kevesebb betegszabadságot jelent. A huzat kiküszöbölése így közvetve (jobb munkahelyi légkör) és közvetlenül (kevesebb kiesett munkaóra) is hozzájárul a termelékenység, és ezen keresztül a bevétel növeléséhez.

Tudta?

A textil légcsatornarendszerek segítségével nemcsak kimagasló komfortérzet valósítható meg, de a 3/2002 (II.8) SzCsM EüM együttes rendeletnek  is könnyedén megfelelhetünk, amely a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek szintjéről szól.

4. Egyedi igények specialistája az elektronikai, autó- és élelmiszeriparban

Hagyományos légtechnikarendszer alkalmazása meglehetősen költséges lehet új gyárak kialakításakor, ha azonban meglévő gyárak átalakításáról van szó, még pluszban időt is meg lehet takarítani textil légcsatornarendszerek telepítésével. Nem is beszélve arról, hogy a textil légcsatorna alig terheli a tetőt a hagyományos rendszerhez képest. Ráadásul a hagyományos lemez légcsatornarendszert szigetelni kell, a fém nehéz és az optimális légelosztás, valamint a huzatmentesség elérése is jóval nehezebb.

Textil5

A textil légcsatorna viszont tökéletes megoldást nyújt az elektronikai, autó és élelmiszeriparban is. Hiszen huzatmentes légelosztást biztosít alacsony tömeg és költségek mellett. Sőt, számtalan függesztési alternatíva közül választhatunk, figyelembe véve a mennyezet terhelhetőségét és kialakítását az adott üzemben, illetve az egyéb szerelési feltételeket.

5. Textil légcsatorna: az irányított légelosztás hőse a sportcsarnokokban

A textil légcsatornák különböző sportlétesítményekben történő telepítése nagyon jellemző, hiszen az irányított légelosztási lehetőségek széles választéka áll rendelkezésre. Sőt, minimális sebesség esetén fitneszközpontok látogatói számára sem lesz kellemetlen a hűtött levegő légelosztása.

Textil6

Ha alacsony belmagasságú helyiségben kell megoldani a szellőztetést, a félkör alakú textil légcsatorna itt sem hagy minket cserben. Akár meglévő álmennyezetre is fel lehet szerelni.  Ha pedig úszómedencék fölé tervezünk légbefúvórendszert, a textil légcsatornánál gyakorlatilag nem találunk jobb megoldást. A felhasznált szövet és tartószerkezet ugyanis teljes mértékben ellenáll a nedves környezetnek. Vagyis búcsút inthetünk a korróziónak! A különböző színek kombinációja pedig itt is életre kelti a belső teret, megteremtve a kívánt hangulatot. Légtechnikánkat így teljes mértékben a cégünk arculatához igazíthatjuk.

6. Az egészségügyi követelmények szakértője a konyhákban, laborokban

Konyhákban és laborokban a hő- és páratelítettség szintje rendkívül magasnak számít, ami nagyon intenzív szellőztetést igényel. Ugyan a páraelszívást az ipari konyhákban mindig megoldják, de a légutánpótlás szakszerű és huzatmentes megoldása sokszor elmarad. A textil légcsatorna az ipari konyhákban, laborokban is egyenletesen osztja szét a levegőt, anélkül, hogy huzatot okozna. A felhasznált anyagok maximálisan ellenállnak a vízgőznek és intenzív koszolódás esetén a mosása összehasonlíthatatlanul egyszerűbb és gyorsabb más rendszerekhez képest.

Textil7

Bármilyen más rendszerrel is hasonlítjuk össze, a textil légcsatorna hatékonyabban tesz eleget az összes egészségügyi követelménynek. Hiszen más rendszerekkel ellentétben jóval könnyebben tisztítható a huzatmentessége mellett. Ha pedig az árát nézzük, örömmel tapasztalhatjuk, hogy sokkal olcsóbb megoldás, mint a rozsdamentes légcsatorna.

7. Esztétikus megoldások aranyérmese irodákban, éttermekben és mozikban

Mivel a textil légcsatorna több színben és három formában is kapható, egész biztos, hogy irodákban, éttermekben és mozikban sem fog elütni cégünk arculatától. Precízen legyártva, a kívánt színeket és formákat használva a belső tér elegáns részévé válik ezekben a helyiségekben is. Továbbá egyedi minták nyomtatásával, logóztatással cége PR-ját is erősíteni tudja.

Textil8

Ami pedig a hideg levegőt illeti, gyakran halljuk panaszkodni azokat, akik közel ülnek a hagyományos légbefúvókhoz. A félkör vagy negyedkör alakú textil légcsatorna – belsőépítészeti igényeket is kielégítve – megoldja ezt a problémát. Ezek a rendszerek ugyanis a közvetlen közelünkben is huzatmentesen biztosítják a kívánt hőmérsékletű levegőt. Sőt, a textil anyag kitűnően csökkenti  az áramlási zajokat, így a nesztelen működés garantált. A huzatmentes és csendes irodában munkavállalóink pedig lényegesen elégedettebbek.

+1: Textil légcsatorna: páratlanul gyors segítség ideiglenes telepítésnél

A nagyméretű sátrak vagy ideiglenes építmények hűtése vagy fűtése esetén a textil légcsatornának verhetetlen előnyei vannak.

Először is, a könnyű tetőszerkezetnek meg se kottyan ez a rendszer, hiszen a súlya csupán 200 és 500 g/m² között mozog. Továbbá, villámgyorsan összeszerelhető a légcsatornára varrt hurkok és kampók segítségével. A kiváló minőségű anyag pedig minimum 10 éves használatot tesz lehetővé szakszerű karbantartás és használat mellett. Így később is bármikor felhasználhatjuk.

Textil9

Ráadásul a textil légcsatornarendszer sokkal gazdaságosabb más megoldásoknál, mert nincs szükség szigetelésre, befúvó anemosztátra és komplex tartószerkezetre. Ezzel nem csak a beruházás költsége, de a kivitelezés ideje is optimális szinten tartható.

A textil légcsatorna az ipari klimatizálás abszolút győztese

Legyen szó étteremről, gyárról vagy sportcsarnokról, a textil légcsatorna tökéletes választás, amennyiben fontos a kiemelkedően jó ár-érték arány, a hatékonyság, a maximális komfortérzet és az esztétikus megjelenés. Kulcsfontosságú viszont, hogy csakis profi, mérnöki szaktudással rendelkező szakemberekre bízzuk a csatorna tervezését, gyártását és felszerelését is.

Szerencsére cégünk – a fenti szempontok mellett – a BME-vel közösen fejlesztett szoftvere segítségével egyedi igényeinkre szabott megoldást biztosít, hazai gyártással és karbantartással. Így biztosak lehetünk abban, hogy makulátlanul működő rendszert kapunk kézhez, amely garantálja a lehető legnagyobb hatékonyságot.

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!