Textil légcsatorna légáteresztő vs. nem légáteresztő anyagból

A textil légcsatornák egyik fő, ha nem a legfőbb alkotóeleme maga a légcsatorna anyaga, mivel pontosan e miatt jelenthet jobb alternatívát a hagyományos légtechnikai rendszerekkel szemben. Tömege a töredéke a fém társaihoz képest, ezáltal egyszerűbben szállítható, könnyebben szerelhető, és pofonegyszerűen karbantartható.

Azonban pont a textilanyag tulajdonságain múlik az is, hogy a kiválasztott textil légcsatorna rendszer optimálisan és megfelelően fog-e működni a lehetséges környezeti állapotok mindegyike esetén. Egy rosszul kiválasztott anyag ugyanis tönkre teheti a textil légcsatornákról kialakult pozitív képet, ezáltal a végfelhasználó nem lesz elégedett a kapott rendszerrel, függetlenül attól, hogy nem a textil légcsatorna tervezéséből fakad a hiba.

Anyagtulajdonságoknál először is meg kell különböztetnünk, hogy légáteresztő, vagy nem légáteresztő anyagot akarunk-e használni. Míg a nem légáteresztő anyagot ipari felhasználásra javasoljuk, mivel annak pórusai nem tudnak a porszemektől eltömődni, addig a nem légáteresztő anyagot oda, ahol akár az alacsony légsebesség elérése a cél, vagy nagy a páraképződés (pld: üzemi konyhák, uszoda, wellness), és emiatt fontos, hogy a textil teljes keresztmetszetén átjárjon a levegő. Így a légcsatorna folyamatosan száraz marad.

Egy ügyfelünk élelmiszer feldolgozó üzem területén szándékozott volna új hűtési rendszert kialakítani. Az előző, régi rendszer már tartalmazta más gyártó textil légcsatornáját, de az penészedett. Minket, mint fejlesztőt és gyártót felkértek, hogy vizsgáljuk ki a penészedés okát és adjunk rá módosítási javaslatot.

Hosszas egyeztetések után kiderült, hogy a csarnokban a régi textil csatornákat üstök felett vezették el és az így keletkezett pára nem került elszívásra, mert annak kiépítését az üzem egy későbbi időpontra tolta. A keletkezett pára így egyaránt lecsapódott a hideg textil légcsatornák palástján, illetve a csarnok szerkezetén.

Ennek fényében egyértelmű volt számunkra, hogy ide légáteresztő anyagból kellett volna gyártani a légcsatornákat. Az új csatornákat így is terveztük és gyártottuk, de biztos, ami biztos alapon laborunkban le is teszteltük ezt az extrém magas páratartalmú körülményt. A teszt eredménye kihozta, hogy a csatorna pár perc alatt kiszárad még akkor is, ha teljesen nedves lesz.

A légáteresztő anyag tulajdonságai miatt így a csatorna teljes felületén áramlott a levegő, megoldásként azt javasoltuk, hogy módosítsuk a meglévő koncepciót légáteresztő anyagra, ezzel megszüntetve a páraképződést.

légáteresztés a textil légcsatornák esetében
Hazai textil légcsatorna gyártóként egyik legnagyobb előnyünk a gyors reagálás, tesztelési és karbantartási lehetőségek (mosatás, javítás, csere csatorna) biztosítása. Míg a forgalmazók legtöbbször csak hosszas és lassú ügyintézés árán tudnak a külföldi gyártóknál fellépni érdekeinkben, addig az EXANDAIR gyorsabban tud reagálni az esetlegesen felmerült akadályok mielőbbi elhárítása kapcsán, mivel hazai gyártó.

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!