Légtechnikai rendszerek összehasonlítása 8 szempont szerint

Összehasonlítás

A légtechnikai rendszerek összehasonlításakor több szempontot érdemes figyelembe venni. A következőkben vegyünk sorra nyolc előnyt jelentő tényezőt, melyek nem is annyira egyértelműek, ha még nem találkoztunk textil légcsatorna rendszerekkel.

1. Költségek

Az alábbi összehasonlításban látható egy 150 Pa nyomásra tervezett, 18.000 m3/h légmennyiség szállítására, és egyenletes elosztására optimalizált textil légcsatorna rendszer anyagköltsége, összehasonlítva azonos karakterisztikával rendelkező hagyományos fém légcsatorna rendszerrel szemben.

Száraz számok tekintetében a két légtechnikai rendszer vonatkozásában az alábbi számítást láthatjuk:

költség összehasonlítás

A fenti táblázat alapján azonos rendszerre vetítve, amennyiben a választás az általunk is gyártott textil légcsatornára esik, 1 139 897 forinttal lehet a beruházási költségeket csökkenteni, nem beszélve a textil rendszerek további előnyeiről. Ez ebben az esetben közel 45%-os megtakarítást jelent.

2. Méret

A textil légcsatornán belüli légsebesség ideális tartománya 7-8m/s között mozog, míg a hagyományos rendszereknél ágtól, felhasználási környezettől függően 4-6m/s a megengedett légsebesség. Ennek köszönhetően, ha textil légcsatornát használunk, akkor kisebb átmérővel tudunk dolgozni, ami megkönnyíti a munkánkat.

3. Anyagkezelés

Az összehasonlító táblázatból is látszik, hogy egy adott textil légcsatorna rendszer telepítése mennyivel kevesebb tételből áll egy spirálkorcolt rendszerhez képest.

Mit is jelent ez a valóságban?

  • A beszerzési folyamat egyszerűbb.
  • Szállításához elég akár egy kombi autó vagy egy mini áruszállító tetőcsomagtartóval, míg hagyományos spirálkorcolt rendszer esetén egy furgon szükséges, hogy a csöveket, szigetelést, meneteszárakat, C-sín tartókat a helyszínre szállítsuk.
  • Sok légtechnikás nem tud szépen szigetelni, ezért külön szigetelő csapatot kell alkalmazni, ami plusz szervezést, időt és költséget igényel.

4. Szerelési idő

Mivel a saját textil légcsatorna rendszereink 3 fő komponensből állnak (szövet csatorna, sín és függesztő), így kevesebb emberrel, és gyorsabban szerelhetők a hagyományos rendszereknél. Ennek fő okai:

  • kevesebb az anyagmozgatási idő,
  • nincs előgyártás a helyszínen,
  • nem kell rávágni anemosztátokat,
  • nem kell beszabályozni az anemosztátokat,
  • nem kell szigetelni.

5. Tömeg

A textil légcsatorna ágak textilből vannak, a hozzá tartozó sínes felfüggesztés pedig alumíniumból. Ez az oka annak, hogy a tömegük töredéke a horganyzott légcsatornák tömegének.

Kis súlyának köszönhetően a textil légcsatornákat könnyűszerkezetes építményekhez is lehet rögzíteni vagy akár félkör alakban az álmennyezeti raszter profiljához is.

6. Esztétika

Az emberek 99%-nak jó közérzetéhez nagyban hozzájárul a körülöttük lévő épített környezet minősége is. A textil légcsatorna ebben jelentős szerepet tud játszani, továbbá igazítható a cég arculathoz, elképzelt designhoz is, köszönhetően a választékos szín, és formavilágának. Egy hagyományos spirálkorcolt rendszer esetében vagy a fekete Armaflex szigetelést vagy a horganyzott csatorna színét látjuk, ami meglehetősen bekorlátozza a lehetőségeinket.

7. Légeloszlás

A tökéletes légeloszlás a textil légcsatorna rendszerek egyik legnagyobb előnye – csak gondosan méretezett rendszer mellett. A sok kis apró perforáción keresztül a levegő egyenletesen és huzatmentesen áramlik ki a csatornából. Ez természetesen a hagyományos spirálkorcolt anemosztátos rendszeren keresztül is megvalósítható, de sokkal nehezebben és körülményesebben. Tapasztaltunk az, hogy mivel minden anemosztát állítható, ezért egyszer valaki biztos hozzányúl. Így viszont a légegyensúly felborul és a többi befúvóknál kialakulhat huzathatás. Ez a textil légcsatorna esetében elképzelhetetlen jelenség.

8. Karbantartás

El sem tudjuk képzelni, hogy egy légtechnikai rendszerben az évek alatt mennyi szennyeződés vagy por tud lerakodni a használatuk során, még akkor is ha a légkezelő egységek szűrői rendszeres karbantartáson esnek át . A horganyzott légcsatorna rendszerek tisztítása meglehetősen bonyolult és nehézkes feladat, amire éppen ezért nem szoktak áldozni. Ezzel szemben a textil légcsatorna hálózat könnyedén levehető, ipari mosógépben mosható és szárítás után könnyen visszarakható.

Tehát röviden összefoglalva textil légcsatorna rendszereink használatával az alábbi előnyöket élvezhetjük a hagyományos spirálkorcolt, anemosztáttal ellátott szigetelt csatornával szemben:

  • 70-80%-kal olcsóbb alternatíva
  • kisebb átmérővel képes ugyanannyi levegőt bejuttatni egy adott helyiségbe
  • könnyebb szállítani, kezelni
  • gyorsabb szerelni
  • könnyű műszaki megoldás és nem terheli a tetőszerkezetet számottevően
  • jobb közérzetet, megjelenést biztosít
  • huzatmentes
  • mosható

Ide kattintva megnézheted, hol használható a textil légcsatorna klimatizálási megoldásként.

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!