Adiabatikus hűtőrendszer telepítése textil légcsatornával egy rugógyárban

adiabatikus

Általánosságban elmondható, hogy a rugógyár olyan ipari létesítmény, amelyben különböző hőkezelőtechnológiákat alkalmazva jó minőségű rugók készülhetnek. A rugók készítése azonban több lépésből áll. Az egyik ilyen lépés a hőkezelés, amely nagy hőkibocsátással jár és az emberi tűrőképességet is próbára teszi. 

A csarnok klimatizálására az egyik lehetséges megoldás az adiabatikus hűtőrendszer textil légcsatornával, de ennek betervezése és telepítése egy régebbi létesítmény esetében egyáltalán nem rutinfeladat. Legújabb esettanulmányunkban azt mutatjuk meg, hogyan találtunk minden felmerülő igényre megoldást. 

.

Az adiabatikus hűtőrendszer lényege 

A fizika legegyszerűbb törvényének alkalmazása. Juttassunk a csarnokba levegőt, amelyet víz elpárologtatásával hűtünk vissza. Végeredményként minél melegebb és szárazabb a külső levegő – ez hazánkban a nyári hónapokra nagyon jellemző – annál hatékonyabban működik az adiabatikus hűtés. 

A berendezés rendelkezhet saját ventilátorral, így egyben szolgálja a légcserét, valamint a beszívott levegő visszahűtését a berendezésben forgatott normál csapvíz segítségével. A berendezés felszerelhető a kültéri, tetőn elhelyezett légkezelő beszívó csonkjára, így biztosítva a hűtést. 

Nyári hónapokban reggelente 100% friss levegővel, ”free cooling” üzemmódban, szinte energiafogyasztás nélkül biztosítható a megfelelő belső hőmérséklet. Egy ilyen esetben, ha összehasonlítjuk az üzemeltetési költségeket (áram-, vízfogyasztás), kb. 80 – 90%-kal csökkenthetők egy folyadékhűtős rendszer energiafelhasználásához képest. Ez nagyon jelentős megtakarítás. Ugyanakkor a rendszer telepítése is egyszerűbb, hiszen nincs szükség hőszigetelt csőhálózat kiépítésére a hozzájuk kapcsolt kondenzációmentes, méretezetten huzatmentes és könnyen takarítható textil légcsatornáknak köszönhetően. 

.

Az EXANDAIR textil légcsatorna jól teljesít a rugógyárban is 

Amikor kedves ügyfeleink megkerestek bennünket, hogy segítsük optimalizálni a rugógyár munkakörülményeit, tudtuk, hogy az adiabatikus hűtőrendszer textil légcsatornával lesz majd a megoldás. 

Adiabatikus hűtőrendszer

.

A megkeresés során az alábbi helyzettel szembesültünk:  

A rugógyár hőkezelő kemencéi jelentős hőmennyiséget bocsátottak ki és így a helyiség nyáron elviselhetetlen volt a keletkező meleg és a helyiség elzártsága miatt. A tulajdonos a munkakörnyezetet viszont úgy szerette volna jobbá tenni, hogy a beruházás ne terhelje meg extrán a cég költségvetését.

A következő igények merültek még fel: 

  1. Nagyobb légsebességű rendszer a nagy meleg miatt (érezni szerették volna a hűsítő levegőt) 
  2. Kellemes klíma ennek ellenére
  3. Költséghatékony kivitelezés 

.

A megoldást viszont számos probléma is nehezítette: 

Ilyen volt  

  • a helyhiány (a csarnok bizonyos részeire nem lehetett beállni a légcsatornával, mert csak alacsonyan lehetett volna a rendszert telepíteni, az viszont zavarta volna a közlekedést), 
  • a tető terhelhetőségének kérdése (régi betonfödémről van szó, amelyet nem nagyon lehetett megfúrni, és senki nem tudta, mennyire terhelhető), 
  • csak oldalról lehetet beállni az épületbe, a tetőről nem, 
  • illetve az is, hogy nem lehetett túl közel telepíteni a rendszert a kemencékhez, nehogy az hozzáérjen a meleg hőelvezető csatornákhoz és megolvadjon a textil légcsatorna. 

Melegüzem lévén ráadásul a klasszikus, alacsony légsebességű komfortrendszer nem kielégítő, fontos volt tehát egy optimális légsebességű megoldást megtervezni és kivitelezni. 

.

Az EXANDAIR megoldása 

Mérnökeink az igények felmérése és a problémák szemrevételezése után az alábbi megoldásokat javasolták a munkakörnyezet javításához: 

  1. Adiabatikus hűtőrendszer telepítése textil légcsatornával 
  2. A rendszer gerincágainak kiépítése a közlekedőfolyosókhoz közel 
  3. Oldalirányú perforáció, hogy a levegő oldalról lefelé áramolhasson a hőkemencéknél dolgozó emberekhez 
  4. A helyiség szintugrásainak kivédése könyökökkel és apró elhúzásokkal 
  5. Könnyű sínrendszer telepítése a mennyeztre (maga a textil légcsatorna is nagyon könnyű, a súlya rendszerrel együtt tizedannyi, mint a hagyományos fémcsatornarendszereké) 

Volt azonban még egy fontos kitétel: nem zavarhattuk a közlekedést, ezért a rendszert nem vezethettük végig a helyiség minden pontján. Adódott tehát a kérdés, hogyan fújjunk oda hatékonyan levegőt, ahová már nem jutunk el?  

Adiabatikus hűtőrendszer

Speciális végzárókupak az adiabatikus hűtőrendszerek esetében 

Ez a kérdés bennünket is elgondolkoztatott, hiszen egy számunkra is új helyzettel álltunk szemben. Mérnökeink ezért olyan speciális légzárókupakot terveztek a textil légcsatorna rendszerre, vagyis úgy perforálták ki a végzárót, hogy a kiáramló levegő örvényszerűen áramolhasson a térben. Ezzel a megoldással messzebbre „át lehet lőni” a levegőt, megfelelő légmennyiséggel átöblítve az egész helyiséget.  

A rugógyár munkakörülményeit tehát sikerült javítanunk az adiabatikus hűtőrendszer kialakításával, hiszen mindenhol jobban érezhetővé vált a légmozgás, a textil légcsatornának köszönhetően pedig nem terheltük meg a tetőt sem, ráadásul a rendszer karbantarthatóságával sem okozunk kirívóan magas költséget. 

Nézd meg a többi esettanulmányunkat is, amelyekből megismerheted a textil légcsatorna rendszerek további előnyeit, számtalan alkalmazási területét. Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha neked is segíthetünk. Kövess bennünket Facebook-oldalunkon is, ahol azonnal értesülhetsz újdonságainkról.  

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!