Tisztateres megoldások textil légcsatornával 

tisztatér

A tisztaterek olyan üzemi és/vagy laboratóriumi területek, amelyeknél nagy gondot okozhatnak a levegőben szálló porszemek, részecskék stb., éppen ezért nagyon fontos, hogy az ilyen tisztatérben megfelelő légkezelő berendezésekkel tartsuk tisztán a levegőt, vagyis mindvégig határérték alatt legyen a részecskekoncentráció egy jó huzatmentes átöblítés mellett. 

Ennek megfelelően az ISO 14644 szabvány írja le, hogy a különböző tisztaságú terekben milyen részecskeszám engedhető meg. Egy tisztatér kialakításnál viszont nem csak az a fontos, milyen tisztasági osztályú a szűrés, hanem a légtechnikai rendszer kialakítása is kardinális, ami több mindentől függhet.  

.

tisztatér

.

Hogyan érhetjük el, hogy egy tisztatér megfeleljen ennek az előírásnak és költséget tudjunk csökkenteni?

Meg kell különböztetni a gyógyszeripari és az autóipari tisztateret. Tisztatér mind a kettő, de a gyógyszeripari egy jóval magasabb műszaki kategória.  

Tapasztalatunk az, hogy a megrendelők 80-90%-a túllővi a műszaki tartalmat az autóipari tisztaterek esetében és amikor megtudja, hogy mibe fog ez kerülni, akkor elindul egy úgynevezett “value engineering” vagyis hogyan tudjuk csökkenteni beruházási költséget azonos műszaki specifikáció mellett. 

Sok műszaki megoldás mellett az egyik leghatékonyabb megoldás (pl. ISO7, 8 tisztatér esetében), ha légtechnikai rendszert átalakítjuk. Ez röviden azt jelenti, hogy a HEPA szűrős befúvó dobozokat beköltöztetjük a légkezelőbe és a légcsatorna rendszert kiváltjuk textil légcsatornára. Ezzel a megoldással jelentős költségcsökkentés érhető el műszaki tartalom csökkenése nélkül. 

.

tisztatér

.

A textil légcsatorna alkalmazása tisztatérben 

Az ESD (antisztatikus) textil légcsatorna alkalmazásának két jótékony hatása van: 

1. Jelentősen csökkenthetjük a levegő tisztántartásának költségeit, hiszen nagyságrendekkel olcsóbb egy textil légcsatorna befúvóhálózat kialakítása, mint sok-sok egyenkénti HEPA-szűrős befúvódoboz elhelyezése, alkalmazása egy tisztatérben. 

2. Az EXANDAIR textil légcsatornát általában félkör alakban rögzítjük tisztatérben a mennyezethez, a mikroperforációknak köszönhetően pedig így nagyon egyenletesen, homogénen, huzatmentesen lehet a levegőt elosztani. Az anyag lehet antisztatikus (ESD) is, ami megakadályozza, hogy az elektromosan feltöltődött porszemek lerakodjanak a csatornára és ezzel akár kockáztassuk a gyártott termékek tisztaságát. 

A mikroperforáció a kiváló átöblítés megvalósítása mellett azért is jó, mert ha a tisztatérben gyártósorok is vannak, mindegy, hogy valaki épp hol dolgozik rajta, sehol nem fog huzatot érezni. Egy klasszikus anemosztátos befúvós rendszernél azonban az anemosztát alatt dolgozó kolléga könnyen huzatot kaphat, emiatt pedig akár meg is betegedhet. Jelentősen javítható tehát a komfortérzet, azaz elérhetővé válik a minőségi  munkakörnyezet. 

.

tisztatér

.

A textil légcsatorna további előnyei 

Fontos kiemelnünk, hogy a textil légcsatornák takarítása, karbantartása sokkal könnyebb, gyorsabb, mint a hagyományos légcsatornáké: mindössze csak ki kell húzni a sínből, szakszerűen kimosni, majd visszatenni a sínre. A HEPA-szűrők miatt sem kell aggódni, mert azok a légkezelő gépbe vannak beépítve.  

Látható tehát, hogy ez a megoldás mind a kivitelezőnek, mind a beruházónak hatalmas költségcsökkentést jelent, nem beszélve az optimális munkakörnyezetről és a valóban tiszta levegő biztosításáról.  

Nézd meg esettanulmányainkat az EXANDAIR textil légcsatornákról, amelyekből megismerheted a rendszerünk további előnyeit, számtalan alkalmazási területét, és vedd fel velünk a kapcsolatot. Kövess bennünket Facebook-oldalunkon is, ahol azonnal értesülhetsz újdonságainkról.  

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!