Gyártósori „klimatizálás” textil légcsatornával, avagy a zónahűtés

Korunk egyik nagy problémája az épített környezetünk megfelelő kialakítása, figyelembe véve az egyre szélsőségesebben változó időjárási körülményeket. Ebben egyik meghatározó elem a klimatizálás, melynek egyik leghatékonyabb típusa a zónahűtés.

A termelőüzemek, gyáregység telepítése során a megfelelő, hatékony és olcsó klimatizálás egy kardinális pont, mert nem csak a technológiának, de a velük dolgozó embereknek is egy olyan munkakörnyezetet kell biztosítani, amely megfelel az aktuális rendeleteknek, ezáltal megspórolva a költséges plusz munkaszüneteket.

Cégcsoportunkat rendszeresen keresik fel ilyen és ehhez hasonló feladatok megoldásával, mert a gépészeti megoldáson kívül a hozzá kapcsolódó erősáram és automatika vezérlés feladatokat is megtudjuk oldani egy füst alatt.

Hosszú évek tapasztalatának köszönhetően az ipari gyártósorok klimatizálására egy jól bevált és tökéletesen működő, mégis költséghatékony megoldásunk van, a zónahűtés, melynek egyik alappillére a textil légcsatorna rendszer (vagy ahogy mások hívják és a köztudatban elterjedtebb a zokni cső, zsákos klíma stb.).

Zónahűtés

Textil légcsatornával történő gyártósori hűtésnek vagy „zónahűtésnek” a főbb lényege:

  1. Csak ott hűtünk, ahol az emberek dolgoznak, ezáltal számottevően csökkentjük a hűtendő területünket, ami jelentős költségmegtakarítást jelent.
  2. Olyan hőmérsékletű és légsebességű levegőt fújunk be a textil légcsatornán keresztül, aminek köszönhetően az dolgozók komfort érzete tökélesetes lesz és könnyedén betartható a 3/2002 (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet, ami a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét szabályozza.
  3. A dolgozók nem tudják a rendszert szabályozni, mert egy előre méretezett és elállíthatatlan rendszerről beszélünk. Tapasztalatunk az volt, hogy a hagyományos anemosztátos befúvást mindenki kénye kedve szerint változtatta, mely akár a hűtés-fűtés elromlását is okozhatta, maga után vonva a következő műszakok panaszkodását.
  4. Nagyon gyorsan telepíthető a hagyományos spirál (SPIKO cső) korcolt légtechnikával szemben, mert a felfüggesztése és tömege is nagyon könnyű, illetve gyorsan szerelhető, mert
    1. lehet egy függesztett acélsodronyon elhelyezett sín, melybe belehúzzuk a textil légcsatornát, vagy
    2. egy kifeszített acélsodrony, amire ráakasztjuk a textil légcsatornát,
    3. egyik sem igényel plusz szigetelést.
  5. A legtöbb légtechnikai berendezéshez csatlakoztatható egy kis körültekintéssel, így
    1. ipari fancoilhoz,
    2. légkezelőhöz,
    3. légcsatornázható klímához,
    4. vagy a meglévő spirál korcolt kör vagy négyzet légtechnikai hálózathoz.
  6. Nem csak egyenes sort tudunk lefedni a textil légcsatornával, hanem könyökkel akár L-, Z- vagy U-alakú sorok is lefedhetők.
  7. Könnyen tisztítható, ezáltal elkerülhetők a fertőzések.
  8. Tiszatérben is alkalmazhatóak.
  9. A Standardan felül CLASS1 és CLASS0 tűzállósági osztályban is tudjuk gyártani.

Saját textil légcsatorna rendszerünk egyik különlegessége, hogy egy porosabb üzemben is nyugodtan elhelyezhető, mert a szálló por, olajköd nem okoz teljesítmény csökkenést a szennyezők külső felületre való rárakodása végett.

Fejlesztéseinek köszönhetően a felületének közvetlen közelében oly módon mozgatja a légáramlatot, hogy a kondenzáció és a tökéletes keveredés a lehető leghatékonyabban menjen végbe a helyiségben, zónában.

Örömmel tapasztaljuk, hogy több japán termelő gyár is alkalmazza megoldásunkat gyártósoraik klimatizálására, és a legnagyobb elégedettséggel nyugtázták mérőműszereikkel is, hogy a befújt levegő légsebessége és hőmérséklete zónahűtés esetén a 3/2002 (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet kívánalmait is tökéletesen kielégíti.

Pontos műszaki megoldás kidolgozásában kérem kérje kollégáink tanácsát és mi segítünk önnek a komplett a rendszer kidolgozásában és akár kivitelezésben is.

 

Tarts velünk, legyél naprakész, segítünk bevált ötletekkel, megoldásokkal segíteni Neked!